Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą Politykę prywatności.

[ Zamknij ]

Wasze wpisy

Co ma piernik do Szczecina ?

Autor wpisu: login
Data publikacji: 25.07.2012
Okres historyczny: 1800-1914

Czy Toruń na zawsze już pozostanie piernikowym monopolistą ? Jest szansa by tę hegomonię podważyć. W Szczecinie objawiła się mocna cukiernicza konkurencja....

 

Podobno pierniki w przedwojennym Szczecinie były bardzo popularne. Dla mieszkańców były wręcz symbolem przynależności do miasta i poszanowania tradycji. Były malowane cukrową pomadą z napisem „Gruss aus Stettin” i zazwyczaj  produkowano je w kształcie wzorów marynistycznych – ukazywały postacie marynarza, rybaka czy kotwicy. Zawieszano je na świątecznych piramidach, które wystawiane były w czas adwentu na głównych ulicach portowego miasta, a także były traktowane jako prezenty podczas świąt Bożego Narodzenia.

W ubiegłym roku Szczecińskie pierniki (oraz konfitura szczecińska z owoców róży) stały się kolejnymi produktami z Pomorza Zachodniego, które zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych ministerstwa rolnictwa. Dzięki temu mogły rozpocząć swą ekspansję na stoły i talerze całej  Polski. Podobno wytwórcy nie zawahali się nawet przed tym by zawieźć je do Torunia na targi gastronomiczne, organizowane w tym nadwiślańskim mieście.

Tradycja wypiekania pierników na terenie województwa zachodniopomorskiego rozpoczęła się około roku 1845. W książce pt. „Stettiner Kochbuch” pani Marie Rosnack podaje przepis na ten słodki specjał: „Funt dobrego syropu cukrowego, funt drobnej mąki, ½ łuta oczyszczonego potażu, ½ łuta smalcu wieprzowego, cynamon, skórka cytryny, goździki, kwiaty cynamonu i nieco pieprzu do smaku, jednak tych dwóch ostatnich przypraw raczej w niedużej ilości, gdyż w przeciwnym wypadku pierniki będą zbyt ostre (…)”. Obecnie do przygotowania pierników szczecińskich używana jest mąka pszenna lub żytnia, migdały, miód, cukier brązowy, cynamon, goździki, kardamon itp. Pierniki „finalizowane”  są polewą cukrową lub czekoladową.

Warto dodać, że szczeciński produkt został doceniony podczas konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” w 2007 roku zdobywając I miejsce w kategorii „Produkty i przetwory pochodzenia roślinnego”. Niedawno były także jednym z bardziej poszukiwanych towarów podczas Jarmarku Jakubowego w Szczecinie, na którym wystawili swe kulinarne dokonania, wytwórcy z całego regionu.

Konkurs

Metryczka:

Podziel się:  

Oceń artykuł:
  Aktualna ocena: 3,4 (głosów: 692)

Komentarze (0):

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować!
Może zainteresują Cię jeszcze:

Powiązane lokalizacje

Powiązane tagi

Mapa

Zaloguj się przez Facebook
Connect to your Facebook Account
Logowanie



rejestracja
zapomniałem hasła

Newsletter