Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą Politykę prywatności.

[ Zamknij ]

Wasze wpisy

Truskawka kaszubska

Autor wpisu: Produkty regionalne
Data publikacji: 09.11.2012

Dojrzewają na słonecznych stokach wzgórz morenowych, muskane wiatrem od morza, dzięki czemu wyróżniają się smakiem i aromatem. Truskawkami kaszubskimi zapachniało nawet podczas rozpoczęcia polskiej prezydencji w Unii Europejskiej, kiedy były rozdawane w gmachu parlamentu.

Truskawki zostały sprowadzone na teren Kaszub na początku XX wieku. Z każdym rokiem zwiększał się obszar ich uprawy, której sprzyjały specyficzne warunki glebowo-klimatyczne. Konsumenci szybko docenili wyjątkowe walory smakowe i wysoką jakość owoców z tego obszaru, dlatego pola truskawkowe stały się nieodłączną częścią krajobrazu kaszubskiego.

Od 1971 roku w pierwszą niedzielę lipca z okazji truskawkowych żniw, gospodarze powiatu kartuskiego organizują wielki festyn ludowy zwany „truskawko braniem”. Marszałek Województwa Pomorskiego obejmuje to święto swoim patronatem, co pokazuje jak bardzo jest ono ważne dla całego województwa. Powstały również liczne prace dotyczące zasad uprawy truskawek na tym terenie.

Czym cechują się truskawki kaszubskie?

Renoma owocu opiera się głownie na warunkach klimatycznych sprzyjających uprawie. Owoce są intensywnie czerwone, jędrne, lekko twardawe i soczyste. Truskawka jest słodka i aromatyczna.
 

Podziel się:  

Oceń artykuł:
  Aktualna ocena: 3,3 (głosów: 1036)

Komentarze (0):

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować!

Mapa

Zaloguj się przez Facebook
Connect to your Facebook Account
Logowanie



rejestracja
zapomniałem hasła

Newsletter