Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą Politykę prywatności.

[ Zamknij ]

Wasze wpisy

Kołocz śląski

Autor wpisu: Produkty regionalne
Data publikacji: 09.11.2012

Na Śląsku kołocz  to przede wszystkim ciasto obrzędowe. "Bardzo duże znaczenie ma jako kołocz weselny. Młoda para piecze go zawsze przed weselem i obdarowuje nim sąsiadów, gości weselnych, księdza i inne osoby nie zaproszone na wesele(...). Kołocz weselny pakowano w biały pergaminowy papier, na górze pisano nazwiska i doczepiano wstążkę z kawałkiem mirtu."

Ciasto wypiekano na ziemiach polskich już na początku X stulecia. Wywodzi się ono z tradycji wypieku i spożywania ciasta weselnego. Kołacz miał zagwarantować nowej rodzinie dostatek, bo było to ciasto dość kosztowne. Z czasem narodził się zwyczaj chodzenia z kołaczem, szczególnie popularne na Śląsku. W wielu miejscach na Śląsku przyjęte jest zanoszenie kołacza zaproszonym gościom weselnym na około trzy dni przed uroczystością.


Specjalnie pieczony kołocz ozdabiany jest symbolami miłości (serce, czerwony kwiatek), zaślubin (wianek, obrączki), trwałości związku (kamyk) oraz innymi „znaczkami”. Nowożeńcy mogą się tym przyozdobionym ciastem wymienić. To obdarowywanie się kołoczem jest swego rodzaju rywalizacją między nowożeńcami. Uważa się, że strona, która pierwsza doręczy kołocz do domu współmałżonka będzie przewodzić w małżeństwie.

Są okolice, w których wręczanie kołacza przybiera bardzo uroczystą formę. Kołocz zanoszą kucharki i druhny, idą w wesołym pochodzie, a przy wręczaniu ciasta wygłaszają okolicznościowe wiersze. Nadal trwa na Śląsku zwyczaj doręczania do ciasta weselnego bilecików z życzeniami od nowożeńców. Ich treść zawsze zawiera odniesienia do kołacza. Są regiony, w których przyjęło się darowanie kołocza znajomym i sąsiadom, a w niektórych wsiach wszystkim mieszkańcom, dwa kawałki: z serem i z makiem.

Renoma kołocza śląskiego jest tak duża, że nikt nie wyobraża sobie kuchni regionalnej bez niego. Wyrób sprzedawany jest na co dzień w sklepach, a także podczas festynów i lokalnych imprez.


Wyjątkowe cechy


Kołocz śląski występuje w czterech odmianach: bez nadzienia, z serem, z makiem lub jabłkowy. Charakterystyczny dla tego wypieku jest jego kształt. Zgodnie ze zwyczajem staropolskim kołacz był okrągły. Na Śląsku przyjęła się tradycja wypieku w kształcie prostokąta. Kołocz wyróżnia spośród innych polskich wypieków specyficzna i pracochłonna w przygotowaniu posypka.
 

Podziel się:  

Oceń artykuł:
  Aktualna ocena: 3,3 (głosów: 1094)

Komentarze (0):

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować!

Mapa

Zaloguj się przez Facebook
Connect to your Facebook Account
Logowanie



rejestracja
zapomniałem hasła

Newsletter