Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą Politykę prywatności.

[ Zamknij ]

Wasze wpisy

Tradycyjne pierogi od świętego Jacka – tylko na Podkarpaciu!

Autor wpisu: kumka
Data publikacji: 18.01.2013

Podkarpacie jest kulinarnym skarbcem rarytasów na mapie potraw regionalnych Polski. Wraz z województwami śląskim i pomorskim posiada najwięcej pozycji na Liście Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród 111 różnych specjałów, ze względu na bardzo długą tradycję wyrobu, miejsce szczególne zajmują pieczone pierogi św. Jacka.

Jak mówi legenda początki wyrobu tej strawy regionalnej sięgają XIII wieku, a związana jest z nią postać św. Jacka, który podczas głodu panującego po najazdach tatarskich, miał karmić ubogich pierogami własnego wyrobu. Ponoć niegdyś, przejeżdżając przez okoliczne tereny, głodny i spragniony św. Jacek, mając do użytku tylko mąkę, kapustę i pieczarki, łącząc je w jedno, dał początek pierogom. Do dziś tworzy się je według tamtejszej, oryginalnej receptury. Co ciekawe, miska z której wraz z mieszkańcami spożył tamtego dnia, wciąż znajduje się w pobliskim Będziemyślu.Tradycja wyrabiania pierogów na Podkarpaciu ma zatem znaczenie niemalże symboliczne (warto dodać, że do niedawna wciąż przed ich konsumpcją odmawiano następującą modlitwę: „Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły”.) Pierogi mające ok. 5 cm, elipsowaty kształt, zakończone ząbkowaną koronką, nadziewane kapustą i grzybami, wpisano na listę produktów tradycyjnych Podkarpacia w 2010 roku.


Owa legenda oraz chluba uznania pierogów za twór regionalny nie są jednak jedynymi przejawami dającymi przykład traktowania ich na Podkarpaciu w sposób nadzwyczajny. Innymi świadczącymi o tym zachowaniami są m.in. urządzanie Pilzneńskiego Festiwalu Pierogów czy organizowanie Święta Pierogów we wsi Pustków. Imprezy te, mające na celu promocję regionu, tutejszej strawy, a zwłaszcza tradycyjnych pierogów, zapewniają naukę ich wyrabiania oraz konsumpcję. W ramach eksperymentowania, głównie wśród kół gospodyń wiejskich, modyfikowana jest tradycyjna, przekazana przez św. Jacka receptura, czego efektem są coraz wymyślniejsze kompozycje.


Jak zatem widzimy, strawa regionalna jest bardzo dużą atrakcją Podkarpacia. Zachęcić mogą nie tylko pierogi, ale również typowe tam proziaki, kruszon, kwasówka, gomółki czy chrupaczki. Ciekawą natomiast propozycję ukazania ich wyrobu oraz historii stanowi przewodnik kulinarno-turystyczny „Podkarpackie smaki.”
 

Źródło: http://www.podkarpackiesmaki.pl/pl/aktualnosci/art144,podkarpackie-smaki.html

Podziel się:  

Oceń artykuł:
  Aktualna ocena: 3,3 (głosów: 1001)

Komentarze (0):

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować!

Mapa

Zaloguj się przez Facebook
Connect to your Facebook Account
Logowanie



rejestracja
zapomniałem hasła

Newsletter