Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą Politykę prywatności.

[ Zamknij ]

Wasze wpisy

Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy

Autor wpisu: szkieletek
Data publikacji: 27.01.2015

"Zupa z pokrzyw? Przecież to musi być obrzydliwe w smaku!"
Jak się okazuje - nic bardziej błędnego. Zapraszam na krótką, kulinarną wycieczkę w okolice Częstochowy.
 

 

Pomysł na stworzenie tej ciekawej potrawy podyktowany był najpewniej względami ekonomicznymi, a - konkretnie rzecz ujmując - panującym zazwyczaj na przednówku głodem. Przed laty, wczesną wiosną, ciężko było o pożywienie. Coraz bardziej topniały przygotowane na zimę zapasy, a ledwie odtajała po zimie ziemia nie zdążyła wydać jeszcze świeżych plonów. Nie na darmo mówiono wówczas, iż „kura uciekła a została kurzina”.

Mądre gospodynie znalazły jednak rozwiązanie, znajdujące się - niemal dosłownie - pod ręką. Jako główny składnik obiadu użyły bowiem dostępnego powszechnie i mocno znienawidzonego przez dzieci zioła - chwastu, który swe pierwsze, świeżutkie i pełne witamin listki wypuszcza już w marcu.

Dzięki sprytowi mieszkanek podczęstochowskich wsi powstała potrawa nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa, bogata w witaminy i mikroelementy. Wzbogacona o słoninę lub gęsi smalec zupa, zagęszczona szczyptą mąki, była bardzo tanim i jednocześnie wartościowym posiłkiem.

W dodatku całkiem smacznym!

Kurzina, jako tradycyjne danie regionalne z okolic Częstochowy i Koziegłów, znalazła się na Szlaku Kulinarnym "Śląskie Smaki".

Tej niezwykłej zupy można skosztować w znajdującej się w Koziegłowach restauracji "EM".Osobiście spróbowałam i potrawa ta tak przypadła mi do gustu, iż podjęłam się jej ugotowania osobiście, we własnym domu. Mogę w tym miejscu zdradzić, że mieszkanie przetrwało, niczego nie przypaliłam, a jedzonko było po prostu pyszne!

Poniżej podaję przepis, żeby każdy mógł spróbować swoich sił w gotowaniu pokrzywy z dodatkami.

Składniki:

15 pędów młodej pokrzywy
1 pęczek szczypiorku
10 ml octu winnego/soku z cytryny
50g cebuli
150g słoniny
40 g mąki pszennej
1,5 litra wody
sól
pieprz
świeżo przyrządzone grzanki

Przygotowanie:

Pokrzywy i szczypiorek bardzo dokładnie umyć. Nalaną do garnka wodę posolić i zagotować. W między czasie bardzo drobno poszatkować zieleninę, po czym wrzucić ją do wrzątku.

Słoninę pokroić w małe kostki, cebulę także poszatkować, po czym oba składniki umieścić na patelni i podsmażyć. Do powstałego ustrojstwa dodać mąkę i sporządzić rodzaj zasmażki, rozprowadzając ja niewielką ilością wody.

Zawartość patelni dodać do gotującej się zupy z zieleniny i odpowiednio doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub octem. Podawać z grzankami z chleba.
 

Smacznego!

 

KONKURS

Źródło:

Hanna Szymanderska, Zbiór przepisów potraw regionalnych województwa śląskiego 

Metryczka:

Podziel się:  

Oceń artykuł:
  Aktualna ocena: 3,4 (głosów: 1271)

Komentarze (0):

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować!

Galeria

Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy
Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy
Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy
Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy
Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy
Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy
Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy
Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy
Kurzina - tradycyjna zupa z pokrzyw z okolic Częstochowy

Mapa

Zaloguj się przez Facebook
Connect to your Facebook Account
Logowanie



rejestracja
zapomniałem hasła

Newsletter