Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki. Kliknij "Zamknij" aby zaakceptować naszą Politykę prywatności.

[ Zamknij ]

Wasze wpisy

Prosta, smaczna i tania – babka ziemniaczana

Autor wpisu: Konrad Major
Data publikacji: 07.04.2011

Prosta, smaczna i tania – aż dziw bierze, że babka ziemniaczana jest tak słabo znana poza północno-wschodnią Polską.

Gdy przeprowadzałem się na studia z Białegostoku do Warszawy, nie miałem pojęcia, że pewne oczywiste elementy życia na Podlasiu będą nie lada folklorem dla osób znających tę krainę często jedynie z opowieści. Charakterystyczne podlaskie określenia, sposób mówienia czy zwyczaje nierzadko wywołują zdziwienie u osób z innych regionów kraju. Największym zaskoczeniem jednak okazała się nieznajomość pewnej potrawy, która bardzo często gości na podlaskich stołach.
 
Babka ziemniaczana, bo o niej mowa, jest typowym przykładem kuchni kresowej, która stanowi połączenie tradycyjnej kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej i tatarskiej. Jest ona w dzisiejszych czasach szczególnie popularna na terenach województwa podlaskiego i we wschodniej części warmińsko-mazurskiego. Większość potraw kresowych można zaliczyć do tzw. kuchni biedy, ze względu na ich popularność w dawnych czasach wśród najuboższych. Wpływ na to niewątpliwie miały: łatwa dostępność składników i mały koszt przygotowania. Często raz przyrządzone dania takie stanowiły po odgrzaniu przez wiele dni główny posiłek wiejskich rodzin.
 
Najprostszą babkę ziemniaczaną robi się ze startych ziemniaków, które z dodatkiem drobnej kaszy lub mąki (czasami też jajek dla uzyskania gęstszej konsystencji), podsmażonej cebuli i przypraw (sól, pieprz, majeranek) wlewa się do naczynia i zapieka na ciemnobrązowy kolor. Ten niezwykle prosty przepis można wzbogacić czym tylko fantazja nas uraczy (najczęściej dodaje się mięso, rzadziej grzyby). Podawać można na ciepło, tuż po wyjęciu z piekarnika, lub na zimno – pokrojoną w plasterki. Ale i tak wszyscy smakosze wiedzą, że najlepsza jest podsmażana na drugi, trzeci, czwarty dzień…
 
Chociaż potrawa ta jest charakterystyczna dla całego regionu, to od kilku lat niewątpliwą stolicą babki ziemniaczanej jest Supraśl – miejscowość położona 15 km na północny-wschód od Białegostoku. To właśnie tutaj, przy okazji dorocznych spotkań z kulturą i sztuką Uroczysko na przełomie maja i czerwca, są organizowane mistrzostwa świata w pieczeniu babki ziemniaczanej, podczas których amatorzy tej potrawy mają szansę skosztować wyrobów przygotowanych przez kucharzy nie tylko z Polski. Pretendenci do tytułu mistrza babki ziemniaczanej po raz pierwszy stanęli w szranki w 1999 roku i od tego czasu zawody zdobywają coraz większą popularność. Nic dziwnego, że ostatnimi laty chętnych do posmakowania owej regionalnej specjalności było tylu, że nie dla wszystkich jej starczyło…
 
Nieprzypadkowo też właśnie w Supraślu mieszkają trzy wielokrotne mistrzynie pieczenia babki ziemniaczanej, które serwują ten przysmak w lokalnych jadłodajniach.
 
Wypada na koniec zachęcić wszystkich do skosztowania babki ziemniaczanej. Każdy, kto dysponuje piekarnikiem, może spróbować zrobić ją samemu. Nie musi być wcale upieczona przez mistrza, by docenić urok tej sympatycznej potrawy.

Metryczka:

Podziel się:  

Oceń artykuł:
  Aktualna ocena: 3,3 (głosów: 1284)

Komentarze (0):

Aby dodawać komentarze musisz się zalogować!

Powiązane lokalizacje

Mapa

Zaloguj się przez Facebook
Connect to your Facebook Account
Logowanie



rejestracja
zapomniałem hasła

Newsletter